Je hond beter begrijpen
 
Samenwerken en plezier 

Hondenmassage


'Dogs do speak, but only to those who know how to listen'


Wat is hondenmassage?

Massage is het op een zachte, rustige manier en in communicatie met de hond aanbieden van een aantal technieken voor bewust aanraken. Honden kunnen niet praten, maar ze kunnen wel communiceren via hun houding en alle signalen die ze ons geven. Ze vertellen ons zo veel.  Aan ons de taak om goed te kijken en te luisteren zodat we geen grenzen overschrijden.  De hond geeft aan hoever we kunnen gaan, in welk tempo en in welke volgorde.

Het doel is de hond op eigen tempo te laten ontspannen. In verbinding werken met de hond staat centraal. 

Waarom massage voor je hond?

Net als voor mensen heeft massage voor de hond veel voordelen.  Massage is natuurlijk fijn en ontspannend voor lichaam en geest, maar massage doet zo veel meer.

Massage is een leuke, ontspannen manier om samen met je hond bezig te zijn en kan een mooie ondersteuning zijn in het versterken van de band met je hond. Omdat je masseert in communicatie met de hond, en dus geen grenzen overschrijdt, versterkt dit de vertrouwensband.

Door de vele prikkels waar honden mee in aanraking komen en die zij moeten verwerken, zitten ze vaak meer in hun hoofd en minder in hun lichaam. Massage zorgt voor meer lichaamsbewustzijn, waardoor de hond meer uit zijn hoofd kan. Hierdoor komt lichaam en geest in balans en staat de hond open om te leren.

Massage helpt honden bij het beter tot rust komen. De hond leert zich te ontspannen, waardoor hij in het dagelijks leven meer rust gaat vinden. Hierdoor kan de hond in moeilijkere situaties beter bij zich zelf blijven.

Door de hond regelmatig bewust aan te raken, ga je het lichaam van de hond beter kennen, waardoor plekken van aandacht sneller opvallen.

Hondenmassage is samen ontspannen. Niet alleen de hond is ontspannen. Je krijgt hier zelf ook een ontspannen gevoel van. Nog wat voordelen op een rij

  • Aanrakingen en het geven van warmte zorgen voor het vrijkomen van hormonen zoals Oxytocine, wat de hond een vredig en rustgevend gevoel geeft.
  • Verbetert de huidfunctie, de doorbloeding, de afvoer van lymfe en de werking van gewrichten
  • Verbetert de emotionele balans
  • Helpt bij het losmaken van verklevingen en het ondersteunen van littekenweefsel
  • Geeft ontspanning van spieren, bindweefsel, huid, banden en pezen
  • Zorgt voor verlichten van pijn door het vrijkomen van de neurotransmitter 'Acetylcholine'
  • Een ontspannen hond kan zich beter concentreren. Dit bevordert het leerproces
  • Werkt stress verlagend

Hondenmassage en vuurwerkstress

Lees hier mijn artikel met wat tips hoe je jouw hond ondersteuning kan bieden.

Hondenmassage tijdens de cursus of workshop
Tijdens de privé cursussen zal ik regelmatig massage inzetten. Dit zorgt voor een stukje rust en ontspanning. Een ontspannen hond kan zich beter concentreren, beter nadenken en daardoor makkelijker en sneller nieuwe dingen leren. De massagetechnieken pas je zelf toe bij je hond. Ik help je daar uiteraard bij. De massagetechnieken kan je daarna ook thuis inzetten. Je hond zal dit zeker waarderen

Een privé workshop waarin je zelf de basistechnieken leert om je hond een ontspanningsmassage te geven is nog in ontwikkeling. Zodra de workshop beschikbaar komt, zal dat op de site en op de facebookpagina vermeld worden. 

Hondenmassage door mij (consult)

Je kunt er ook voor kiezen om je hond door mij te laten masseren. Voor de hondenmassage kom ik bij jou thuis. Je hond is dan in de eigen vertrouwde omgeving en kan daardoor beter ontspannen.

Vooraf aan het consult ontvang je van mij een intakeformulier, waarin ik meer informatie vraag over de achtergrond, gezondheid en het dagelijks leven van de hond. Niet in alle gevallen mag je een hond masseren, het is daarom van belang om alle medische achtergrond goed door te geven.

Tijdens de eerste sessie bespreken we het intakeformulier. Daarna start ik met de observatie en palpatie van de hond. Dit betekent dat ik de hond observeer in stand en in beweging en het lichaam af voel op aandachtspunten. Als de hond het toelaat zal ik hierna een begin maken met een eerste kennismaking met bewust aanraken.Tijdens de massage werk ik in communicatie met de hond. Door goed naar de hond te kijken en te luisteren en niet over zijn grenzen te gaan,  bouw ik een vertrouwensband op met de hond. Ik zal beginnen met zachte technieken. Daarna kan ik dit vaak opbouwen naar wat stevigere en diepere technieken. Alles hangt af van de hond en wat de hond aangeeft.

Als de hond niet graag aangeraakt wil worden door een vreemde. zal ik eerst op een andere manier een vertrouwensband op bouwen. Bijvoorbeeld met hersenwerk, leuke oefeningen of spel.

Tijdens het masseren kan een hond helemaal tot rust komen, maar in sommige gevallen is het lastig een hond te laten ontspannen en zal er dus meer tijd voorbij gaan voordat een hond zich helemaal overgeeft en totaal ontspant.

In de vervolgsessies leer ik je een aantal technieken voor massage die je zelf kunt toepassen op je hond.  Een regelmatige herhaling van de massage zorgt voor een beter resultaat en zorgt ervoor dat een volgende sessie makkelijker en sneller opgebouwd kan worden.

Opmerking

Tijdens het consult wordt geen diagnose gesteld.  Bij twijfel zal ik u altijd doorverwijzen. Hondenmassage is nooit een vervanging van een behandeling bij een dierenarts of andere medisch specialist. 

Tarieven

Ga hier naar de tarieven.